Veelgestelde vragen

Productzoeker: wat en hoe?

 • Hoe vind ik met Productzoeker producten zonder bepaalde allergenen?

  1. Klik op ‘Verfijn zoekopdracht’ naast de zoekbalk. Vervolgens vink je aan welke allergenen niet in je producten mogen zitten. Je kan ook aanvinken of het product sporen van deze allergenen mag bevatten of niet. Klik vervolgens op ‘Zoek’. 

  2. Rechtsboven kan je switchen tussen twee soorten weergaves. Je kan kiezen tussen een lijst van producten of drie producten per lijn voor een beter overzicht. Bij de zoekresultaten kan je ook nog meer filters gebruiken. Je kan filteren op het merk, (opnieuw) op allergenen, productcategorieën, levensstijl enz. 

  3. Druk op de foto van een product om de detailpagina te bekijken waar nog meer informatie te vinden is

 • Hoe werkt de zoekfunctie van Productzoeker?

  Met de zoekfunctie kan je eigenmerkproducten zoeken op basis van ingrediënt, barcode, artikelnummer of zoekwoorden. In de resultatenlijst kan je een product kiezen en vervolgens naar de detailpagina gaan. Deze detailpagina toont je, o.a. het volgende:

  • Allergenen
  • Voedingswaarden
  • Ingrediënten
  • Certificaties
  • Voedingsclaims
 • Waarom biedt Colruyt Group Productzoeker aan?

  Colruyt Group wil gedetailleerde productinformatie over de eigen merken aanbieden op een toegankelijke en overzichtelijke website.

 • Wat kan ik vinden op Productzoeker?

  Op Productzoeker.be vind je gedetailleerde productinformatie over de huismerken van Colruyt Group die in de verschillende winkelformules verkocht worden:

  • Boni Selection
  • Everyday
  • Graindor
  • Wijnen
  • Sterke dranken

  De zoekfunctie is de kern van Productzoeker.be. Met deze functie kan je ons assortiment eigen merken doorzoeken en de allergenen, voedingswaarden enz. van een product raadplegen. 

  Naast de zoekfunctie vind je hier informatie over de verpakkingen van onze eigen merken, waar Colruyt Group voor staat en wat onze meerwaarde is, de smaak- en gebruikerstesten die we organiseren en meer.

  Op de homepage ontdek je de laatste nieuwtjes over onze huismerken. Je leest er ook iets langere artikels waar we dieper ingaan op speciale gebeurtenissen omtrent onze eigen merken. Tot slot worden de nieuwste producten er in de kijker gezet.

Additieven

 • Waarom worden additieven toegevoegd aan voedingsmiddelen?

  Additieven worden toegevoegd aan producten om bepaalde eigenschappen waaronder bewaartijd, smaak … te verbeteren. Ze zijn goedgekeurd door de Europese Unie en mogen de kwaliteit van het eigenmerkproduct niet verdoezelen alsook de klant niet misleiden.

 • Wat zijn additieven?

  Heel veel voedingsmiddelen bevatten toegevoegde stoffen, de zogenaamde additieven of E-nummers. Additieven zijn stoffen die aan een product worden toegevoegd om het aantrekkelijker, langer houdbaar, smakelijker enz. te maken. Er bestaan natuurlijke en kunstmatige additieven.  
   
  Het gebruik van additieven is wettelijk geregeld op Europees niveau. Er mogen enkel stoffen aan voedingsmiddelen worden toegevoegd die onschadelijk zijn voor de gezondheid of in hoeveelheden die onschadelijk zijn voor de gezondheid. Pas na grondig wetenschappelijk onderzoek worden additieven in de voeding toegelaten. Bovendien mogen ze niet worden toegevoegd om een gebrek aan kwaliteit te verdoezelen of om de klant te misleiden (bv. gele kleurstof toevoegen om een gebrek aan eieren te verdoezelen of een hoge dosis nitriet aan vlees toevoegen om de rode kleur te behouden en het vlees er dus altijd vers te laten uitzien).  
   
  Alle additieven dragen een E-nummer. De letter E staat voor 'goedgekeurd additief in Europa'. Op productverpakkingen staan additieven in de ingrediëntenlijst. Op verpakkingen van onze eigenmerkproducten worden  ze steeds op dezelfde manier vermeld; eerst de functie (bv. kleurstof) en daarna het E-nummer (bv. E162). Een uitzondering hierop zijn de zoetstoffen. Daarbij worden de functie en de volledige naam van de zoetstof vermeld (bv. zoetstof (sorbitol)). 

Allergenen (inclusief gluten en lactose)

 • Hoe komen deze sporen in een product terecht?

  Vaak maken leveranciers meer dan één product in hun bedrijf. In een koekjesfabriek bijvoorbeeld, worden er vaak verschillende soorten koekjes gemaakt. Zo kunnen onbedoeld heel kleine deeltjes van allergenen in levensmiddelen terechtkomen terwijl ze geen ingrediënt vormen van dat levensmiddel.

 • Waarom vermelden we melk als allergeen en niet lactose?

  We zijn wettelijk niet verplicht om lactose apart als allergeen te vermelden. We zijn echter wel van plan om dit binnenkort te doen, zodat ook consumenten met een lactose-intolerantie de voor hen geschikte producten terugvinden.

 • Wat is het verschil tussen allergenen en sporen van allergenen?

  Allergenen zijn stoffen in voedingsmiddelen die allergische reacties kunnen veroorzaken. 
  Die stoffen zitten als ingrediënt of als deel van een ingrediënt in voedingsmiddelen, zoals noten in een chocoladereep of melk (deel van het ingrediënt ‘kaas’) in een pizza.  
   
  Op sommige verpakkingen staat de vermelding 'kan sporen bevatten van...'. 
  Dat betekent dat het allergeen niet als (deel van een) ingrediënt is toegevoegd aan het product, maar dat er toch minuscule deeltjes van de stof aanwezig kunnen zijn. Bij sommige allergenen is dat genoeg om een hevige allergische reactie uit te lokken, zoals pinda. 

 • Wat is het verschil tussen een allergie en intolerantie?

  Heel wat mensen reageren overgevoelig op bepaalde voedingsbestanddelen. Er bestaan twee soorten voedselovergevoeligheden.  
   
  Heb je een voedselallergie dan wordt het immuunsysteem actief bij het eten van bepaalde voedingsstoffen. Dit betekent dat het lichaam op dat moment een massa antilichamen aanmaakt, waardoor een allergische reactie ontstaat. Allergische reacties kunnen erg uiteenlopend zijn en zijn afhankelijk van de persoon en van de bewuste voedingsstof die de reactie uitlokt. Mogelijke allergische reacties op voeding zijn: opgezwollen ogen, huiduitslag, een loopneus, een verstopte neus of ademhalingsproblemen. Bij een allergie treden de symptomen binnen het halfuur op. Er is vaak maar een kleine hoeveelheid van de voedingsstof nodig om een dergelijke reactie uit te lokken.  
   
  Soms is er geen sprake van een allergie, maar van voedselintolerantie. Bij  intolerantie reageert het lichaam negatief op het voedsel, maar wordt het immuunsysteem niet geactiveerd. Voedselintolerantie veroorzaakt vooral maag- en darmproblemen. Bij een voedselintolerantie kan de bewuste voedingsstof vaak nog in beperkte mate gegeten worden.  
   
  Of het nu gaat om een allergie of intolerantie, het is in ieder geval heel belangrijk om een arts te raadplegen als je vermoedt dat jij of je kind overgevoelig zijn aan bepaalde voedingsmiddelen. Zelf experimenteren zonder deskundig advies is niet veilig. 

 • Wat zijn allergenen?

  Allergenen zijn die stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Er zijn 14 allergenen waarvan de wet verplicht dat ze, als ze in een levensmiddel aanwezig zijn, met opvallende typografie in de ingrediëntenlijst worden weergegeven. Wij kiezen ervoor om deze stoffen in het vet te zetten.
   
  Om het voor jou nog duidelijker te maken, sommen we op de verpakkingen van onze eigen merken alle aanwezige allergenen nog eens op aan het einde van de ingrediëntenlijst, samen met de mogelijke sporen van allergenen die in het product aanwezig zijn.

 • Welke allergenen staan op de verpakking van onze eigenmerkproducten?

  De 14 allergenen waarvan sprake zijn: gluten, schaaldieren, eieren, vis, pinda’s, soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesam, lupine, weekdieren en sulfiet. 

 • Worden sporen altijd vermeld op eigenmerkverpakkingen?

  Ja. Het is dan ook aangeraden om de sporen altijd na te kijken op de verpakking zelf. 

Eigen merk producten Colruyt Group

 • Hoe lees ik een verpakking van een huismerk?

  Ga naar "Verpakking lezen" voor meer informatie.

 • Waarom kan een product verschillende barcodes hebben op Productzoeker?

  Soms verandert een product van leverancier of verandert de leverancier iets aan een product, waardoor de verpakking en de gegevens op de verpakking kunnen wijzigen. In dat geval wordt ook de barcode gewijzigd. Op de website vind je dan ook alle mogelijke barcodes van het product die in omloop zouden kunnen zijn/die je mogelijk in de winkel kan vinden.

 • Wat is het verschil tussen producten van Everyday en Boni Selection?

  Zowel Everyday als Boni Selection zijn eigen merken van Colruyt Group. Zoek je basisproducten voor de laagste prijs, dan kan je vertrouwen op Everyday. Voor Boni Selection, het thuismerk van Colruyt Group, selecteren onze aankopers zorgvuldig producten met een meerwaarde. 

 • Welke allergenen-iconen gebruiken wij?

  Colruyt Group heeft een eigen iconenset ontwikkeld voor de allergenen, aangezien er geen wettelijke iconen bestaan. We hebben geprobeerd om ze zo duidelijk mogelijk weer te geven.

 • Welke certificaties zijn er en wat betekenen ze?

  Ga naar "Certificaties" voor meer informatie.

 • Zijn er eigenmerkproducten van Colruyt Group zonder gluten?

  Ja. Boni Selection heeft in 2016 een NO Gluten-lijn gelanceerd. Met deze NO Gluten-lijn wil Boni Selection tegemoetkomen aan de nood van mensen die glutenintolerant zijn. Ook zij die ervoor kiezen om glutenvrij te eten vinden er ongetwijfeld hun gading. Het gamma bevat immers basisproducten zoals brood en pasta, maar biedt je ook koekjes, granola en kant-en-klaarmaaltijden aan. Waar mogelijk zijn de glutenvrije producten bovendien lactosevrij gemaakt. Mensen die geen gluten verdragen, zijn immers vaak ook intolerant aan lactose.

Levensstijlen

 • Wat is gluten?

  Gluten is een eiwitbestanddeel van granen. Het zorgt voor de vorm en de structuur van brood- en deegproducten. 

 • Wat is glutenintolerantie?

  Sommige mensen zijn overgevoelig voor gluten. Zij hebben een glutenintolerantie of 'coeliakie' (spreek uit: seuliakie). Wanneer ze gluten eten, lopen hun darmen een beschadiging op waardoor ze bepaalde voedingsstoffen moeilijker kunnen opnemen. Wie een glutenovergevoeligheid heeft, heeft dit zijn hele leven lang. De ernst van de intolerantie en de symptomen ervan kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen. 

 • Wat is het verschil tussen een vegetariër en een veganist?

  In de vegetarische keuken wordt geen gebruik gemaakt van producten waarvoor dieren werden gedood. Vlees of vis staan niet op het vegetarische menu. Eieren, melk en andere melkproducten (kaas, yoghurt, enz.) worden door vegetariërs wel gegeten. 
   
  Veganisten daarentegen eten volledig plantaardig. Ze schrappen niet enkel vlees en vis, maar ook alle andere producten met een dierlijke oorsprong van hun menu. Bij een veganist zal je dus nooit melkproducten, kaas, eieren of honing op het bord aantreffen. 

 • Wat verstaat Colruyt Group onder een veganistisch product?

  Veganistische producten bevatten geen vlees, gevogelte, vis, schaaldieren, weekdieren, insecten, zuivel, eieren, honing (bijenwas) of producten waarin deze dierlijke producten verwerkt zitten (geen gelatine, dierlijke bouillons, dierlijke extracten en aroma’s …). Ook sporen van melk, eieren, schaaldieren, vis en weekdieren zijn niet toegelaten. Geklaarde* dranken (heldere sappen, wijnen, bieren) en geklaarde* azijn beschouwen we ook niet als veganistisch. 
   
  * Bij het klaren worden troebele dranken/vloeistoffen helder gemaakt. Vaak worden hierbij dierlijke resten gebruikt (bv. gelatine, visolie, eiwitten, caseïne).

 • Wat verstaat Colruyt Group onder een vegetarisch product?

  Wij volgen de definitie van lacto-ovo-vegetariër: 
  Vegetarische producten bevatten geen vlees, gevogelte, vis, schaaldieren, weekdieren of insecten en ook geen bijproducten van geslachte dieren, zoals stremsel en gelatine. Ook sporen van schaaldieren, vis en weekdieren zijn niet toegelaten. Geklaarde* dranken (heldere sappen, wijnen, bieren) beschouwen we ook niet als vegetarisch. 

Producten testen

 • Hoe gaat een thuistest in zijn werk?

  Wanneer je deelneemt aan een thuistest, ontvang je jouw doos op het door jou gekozen Collishop-afhaalpunt of wordt deze thuis afgeleverd (enkel mogelijk in sommige gevallen). In de thuistestdoos zitten verschillende producten. We verwachten van onze testers dat ze alle producten in de doos testen en beoordelen volgens onze richtlijnen terug te vinden in de thuistestdoos. Volg de voorgestelde bereidingswijze(s)  en lees altijd de eventuele waarschuwing(en) op de verpakking.

  Elke tester wordt via mail gevraagd om na het testen online een vragenlijst in te vullen. Je hebt daarvoor het product- en setnummer van elk product nodig. Dat staat vermeld op de producten zelf. De link naar de vragenlijst staat vermeld in de e-mail of kan je terug vinden op onze website door in te loggen. Alle vragen moeten beantwoord worden en dit binnen een bepaalde tijdspanne. Deze deadline wordt eveneens meegegeven in de e-mail. Het is belangrijk dat je deze deadline respecteert. Enkel zo kan je blijven deelnemen aan de thuistesten. 

   

 • Hoe kan ik mij als smaaktester uitschrijven?

  Wens je niet langer deel te nemen aan onze producttesten, klik dan op “Mij als tester volledig uitschrijven” en volg het korte stappenplan. Na 5 minuten ben je volledig uitgeschreven en ontvang je geen uitnodigingen meer.

 • Hoe kan ik mijn kind(eren), kat(ten) of hond(en) laten deelnemen?

  Ga naar ‘Mijn testgegevens’ en klik bij ‘Smaaktesten met mijn gezin’ op ‘wijzigen’. Daar kan je kinderen, katten en/of honden toevoegen als deelnemer.

 • Hoe schrijf ik me in als tester en wat zijn de testmogelijkheden?

  Klik op ‘Inschrijven’ op één van de volgende pagina’s: ‘Hoe testen?’, ‘Waar testen?’ en ‘Hoe deelnemen?’. Je belandt op de inlogpagina van Xtra. Registreer je profiel als tester en je komt terecht op je eigen nieuwe ‘dashboard’. 

  Daar kan je aangeven wat je eetgewoonten zijn, je eventuele allergieën, waar je wil testen (thuis of in een testlokaal), of er ook kinderen en/of huisdieren deelnemen enz. Organiseren we testen die geschikt zijn voor jou, dan word je uitgenodigd via mail en op de website. De testen waarvoor je uitgenodigd wordt, verschijnen ook in je ‘dashboard’, onder ‘Mijn uitnodigingen’. Eens je uitgenodigd bent, kan je beslissen om deel te nemen of om de uitnodiging af te slaan.

 • Hoeveel keer word ik uitgenodigd?

  Iedere tester kan 2 keer per maand deelnemen. Beslis je om niet deel te nemen aan een bepaalde test en wijs je een uitnodiging af, dan is het mogelijk dat je dezelfde maand nog een nieuwe uitnodiging krijgt voor een andere test.

  Bij het selecteren van voor jou geschikte testen wordt altijd rekening gehouden met je eetgewoonten en eventuele allergieën. Het is dus best mogelijk dat je eens een maand niet wordt uitgenodigd, omdat de producten die getest worden een allergeen bevatten waarvan je hebt aangegeven dat je het niet kan eten. 

 • Ik heb pas ontdekt dat ik allergisch ben. Waar kan ik dit meegeven?

  Ga naar ‘Mijn testgegevens’ en klik bij ‘Allergieën’ op ‘wijzigen’. Daar kan je het allergeen of de allergenen aanduiden waarvoor je allergisch bent.

 • Ik wil mijn thuistestdoos op een ander adres (dan mijn thuisadres) of in een ander Collishop-afhaalpunt ontvangen. Hoe pas ik dit aan?

  Ga naar ‘Mijn testgegevens’ en klik bij ‘Mijn uitnodigingen’ op ‘wijzigen’. Daar kan je het afleveradres aanpassen of een ander afhaalpunt kiezen. Doe dit tijdig. Als er al een thuistestdoos onderweg is voor de adreswijziging zal de doos nog afgeleverd worden op het oude adres of Collishop-afhaalpunt.

 • Kan ik foto’s van het testen van de thuistestdoos aan jullie bezorgen?

  We ontvangen met alle plezier foto’s van jullie thuistest-avonturen. Stuur de beelden op naar quality@colruytgroup.com. Misschien gebruiken we ze op onze website. Vertel gerust over wat zich op de foto’s afspeelt, zo kunnen we ook enkele leuke quotes bij de foto’s plaatsen.

 • Kan ik zelf kiezen of ik deelneem aan een test?

  Ja, deelname is nooit verplicht. Op basis van het profiel dat je hebt aangemaakt (met bijvoorbeeld je eetgewoonten en eventuele allergieën) word je, telkens via mail en op de website, uitgenodigd voor een voor jou geschikte test. Via de mail kom je op je profiel (hier op de website) terecht, waar de uitnodiging onder “Mijn uitnodigingen” verschijnt. Daar kan je aangeven of je aan de test wil deelnemen of niet.

 • Kom ik de resultaten van de producttesten te weten?

  Op deze website kan je onder de rubriek “Het resultaat” enkele voorbeelden van producten bekijken die op basis van de producttesten verbeterd werden.

 • Kom ik na de test te weten welke merken ik geproefd heb?

  Neen. De producttesten verlopen volgens een gecertificeerde methode, in samenwerking met een wetenschappelijke instelling. Om te beantwoorden aan die wetenschappelijke vereisten geven we geen informatie over de producten die je geproefd hebt. De volgorde van de producten is bij iedereen ook anders. Het product dat jij als eerste proeft, is het tweede, derde of vierde product bij anderen.

 • Kunnen mensen met een allergie of vegetariërs ook deelnemen aan deze tests?

  Uiteraard! Bij het uitnodigen van testers houden we altijd rekening met de eetgewoonten en eventuele allergieën. Wanneer wij bijvoorbeeld een vegetarische groenteburger willen testen, selecteren wij enkel de testers die hebben aangegeven dat te lusten en ook regelmatig eten.

 • Waar moet ik op letten als ik test in een testlokaal van Colruyt Group?

  Na elk product moet de tester zijn mond neutraliseren met het daartoe voorziene water en/of door van de beschuit te eten. Dit is belangrijk om te test goed te kunnen uitvoeren.

 • Waarom ben ik niet uitgenodigd voor de producttest?

  We nodigen testers uit op basis van verschillende parameters, waaronder eetgewoonten en eventuele allergieën. Testen we iets dat jij bijv. niet lust, dan zal je geen uitnodiging ontvangen. Daarnaast mag elke tester maar 1 keer per maand deelnemen. Als je in die maand dus al een andere test deed, zal je die maand geen uitnodigingen meer ontvangen.

 • Waarom mag je de gelijkaardige producten uit de thuistestdoos niet op hetzelfde moment testen?

  We willen dat onze testers producten beoordelen als consumenten en niet als experts. Bij de smaak- en gebruikerstesten trachten we deze situatie zo reëel mogelijk te benaderen. We vragen je om de producten apart te testen omdat je als consument doorgaans niet eenzelfde product tegelijkertijd zal aankopen bij verschillende concurrenten, laat staan de producten allemaal tegelijk én door elkaar zal proeven. We vragen je daarom eerst het eerste product te testen en te beoordelen, daarna het tweede enz.  Om die reden kan je ook niet ‘terugkeren’ in een vragenlijst en jouw mening herzien.

 • Waarom moet ik algemene voorwaarden goedkeuren voor ik tester word?

  In de algemene voorwaarden ligt (onder andere) vast wat wij precies van onze testers verwachten. Wij vinden het belangrijk dat klanten die tester willen worden, hiervan op de hoogte zijn en aangeven ermee akkoord te gaan.

 • Waarom moet ik me aanmelden met mijn Xtra-profiel?

  Colruyt Group werkt voor al z’n winkels en webshops en bijna al z’n websites met één gemeenschappelijke kaart, waaraan een persoonlijk klantenprofiel is gekoppeld. Door ook voor de smaak- en gebruikerstesten van dit profiel gebruik te maken, kunnen we snel je contactgegevens integreren. Jij kan je profiel bovendien makkelijk aanvullen informatie die we nodig hebben voor de testen.

 • Waarom moet ik persoonlijke gegevens zoals mijn geboortedatum, adres en telefoonnummer doorgeven om deel te mogen nemen aan de producttesten?

  Omdat Colruyt Group producttesten organiseert die wetenschappelijk onderbouwd zijn, is het noodzakelijk om een evenwichtig testpanel te selecteren per testproduct. Hierbij houden we rekening met leeftijd, geslacht, smaakvoorkeuren, allergieën, of je een bepaald soort product al gebruikt enz. Dat zorgt voor zo juist mogelijke resultaten, die we vervolgens kunnen veralgemenen naar de gehele Belgische bevolking. Je telefoonnummer en adres hebben we om organisatorische redenen nodig.

 • Wat als er iets mis is met mijn producten die ik moet testen?

  Contacteer ons via 02/363 50 70 of quality@colruytgroup.com (stuur altijd een foto mee).

 • Wat als ik toch niet kan deelnemen aan een producttest nadat ik bevestigd heb?

  We vragen je om alles in het werk te stellen om je afspraak na te komen. Kan je niet aanwezig zijn, verwittig ons dan op voorhand. Dit doe je door je aan te melden via je Xtra-profiel, naar ‘Mijn inschrijvingen’ te gaan en daar aan te geven aan welke test je niet kan deelnemen. Liefst zo vroeg mogelijk zodat we andere testers de kans kunnen geven.

 • Wat doet Colruyt Group met de gegevens die ik doorgeef?

  Colruyt Group respecteert je privacy en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die je ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Persoonlijke gegevens worden door ons zorgvuldig verwerkt.

  Privacyverklaring Xtrahttps://xtra.colruytgroup.be/xtra/nl/privacyverklaring

 • Wat krijg ik als compensatie voor mijn deelname?
  Dat hangt af van welk type test je uitvoert:
  • Voor elke smaaktest in onze testlokalen krijg je een geschenkkaart van 7 euro. Daarmee kies je zelf wat je koopt in een van de winkels van Colruyt Group.
  • Wanneer je meedoet aan een winkeltest, krijg je een eigenmerkproduct van Colruyt Group.
  • Thuistesters ontvangen een doos met producten om te testen. Deze producten worden gratis aangeboden mits het invullen van de vragenlijst achteraf en het correct testen van de producten.
 • Wat moet ik doen als ik mijn set- en productnummers verloren ben?

  Schrijf steeds meteen alle product- & setnummers op bij het ontvangen van de doos. Als je al jouw nummers kwijt bent, kunnen we helaas niets doen. Aangezien de test anoniem is, wordt dit niet bijgehouden. Indien je nog enkele nummers weet, neem dan contact op met quality@colruytgroup.com en we kijken wat we voor je kunnen doen.

  Tip: schrijf meteen de set- en productnummers op bij het krijgen van de thuistestdoos!

 • Wie moet de online feedback geven?

  Wie zich ingeschreven heeft als tester en de test heeft gedaan, moet feedback geven. Dit geldt niet als kinderen producten testen. Dan vullen de ouders het feedbackformulier in.

Vind je je antwoord niet?

Stuur hem door, wij zullen je dan zo snel mogelijk antwoorden

Vertel het ons