Voedingsclaims

Een voedingsclaim is niets meer of minder dan een positieve stelling over de samenstelling van een product. Enkele bekende voedingsclaims zijn bijvoorbeeld ‘light’, ‘suikervrij’ of ‘vezelrijk’. Deze voedingsclaims worden door de Europese wetgeving geregeld en mogen dus niet zomaar gebruikt worden.

Als een fabrikant een bepaalde claim wil gebruiken voor zijn product, moet het aan de volgende voorwaarden voldoen:

Lage energetische waarde
Voor deze claim moet een product minder dan 40 kcal per 100 g of 20 kcal per 100 ml bevatten. Zoetstoffen mogen zelfs slechts 4 kcal per portie bevatten.

Verlaagde energetische waarde
Om deze claim te gebruiken, moet het product minstens 30 % minder energie (uitgedrukt in kcal of KJ) bevatten. De fabrikant moet ook aangeven welke eigenschap het product inderdaad energieverlagend maakt.

Bevat geen energie
Deze claim geldt als het product maximaal 4 kcal per 100 ml bevat.

Vetarm
Voor deze claim mag het vetgehalte van een product maximaal 3 g per 100 g of 1,5 g per 100 ml bevatten. Halfvolle melk vormt hier een uitzondering op en mag maximaal 1,8 g per 100 ml bevatten om de claim ‘vetarm’ te mogen dragen.

Vetvrij
Hier bedraagt het vetgehalte maximaal 0,5 g per 100 g of 0,5 g per 100 ml.

Arm aan verzadigde vetten
Hier bedragen verzadigde en transvetzuren samen minder dan 1,5 g per 100 g of 0,75 g per 100 ml. Bovendien mag maximaal 10 % van de energie uit de som van de verzadigde en transvetzuren bestaan.

Vrij van verzadigde vetten
Hier zijn de verzadigde en transvetzuren samen niet groter dan 0,1 g per 100 g of 0,1 g per 100 ml.

Suikerarm
Dit houdt in dat het suikergehalte maximaal 5 g per 100 g of 2,5 g per 100 ml bedraagt.

Suikervrij
Hier bedraagt het suikergehalte maximaal 0,5 g per 100 g of 0,5 g per 100 ml.

Zonder toegevoegde suikers
Bij deze claim mogen er geen suikers of andere, vanwege hun zoetkracht gebruikte, stoffen worden toegevoegd aan het product. Voor levensmiddelen die van nature al suikers bevatten, moet op het etiket vermeld worden: ‘Dit product bevat van nature aanwezige suikers’.

Natrium-/zoutarm
Deze claim geldt voor een product dat maximaal 0,12 g natrium per 100 g of 100 ml bevat. Deze beperking geldt niet voor water.

Zeer laag aan natrium-/zoutgehalte
Hier bevat het product maximaal 0,04 g natrium (= 0,1008 g zout) per 100 g of 100 ml.

Natriumvrij/zoutloos
Het product bevat maximaal 0,005 g natrium (= 0,0125 g zout) per 100 g.

Geen natrium/zout toegevoegd
Deze claim duidt aan dat er aan het product geen zout of natrium werd toegevoegd en dat het product niet meer dan 0,12 g natrium of de gelijkwaardige waarde voor zout, per 100 g of 100 ml bevat.

Bron van vezels
Deze claim mag worden gebruikt als het vezelgehalte van het product minimaal 3 g per 100 g of 1,5 g per 100 kcal bedraagt.

Vezelrijk
Hier bedraagt het vezelgehalte van het product minimaal 6 g per 100 g of 3 g per 100 kcal.

Bron van eiwitten
Bij deze claim moet minimaal 12 % van de energie in het levensmiddel bestaan uit eiwitten.

Eiwitrijk
Deze claim mag worden gebruikt als minimaal 20 % van de energie in het levensmiddel uit eiwitten bestaat.

Bron van (bepaalde) vitamines en/of mineralen
Deze claim is enkel toegestaan als het product minimaal een aanzienlijke hoeveelheid vitamines en/of mineralen bevat. Deze aanzienlijke hoeveelheid is bij Europese regelgeving vastgelegd op 15 % van de aanbevolen dagelijkse dosis vitamines en mineralen.

Rijk aan (bepaalde) vitamines en/of mineralen
Hier bevat het product minstens tweemaal de hoeveelheid van de onder ‘bron van vitamine of mineraal’ bedoelde hoeveelheid.

Bevat (naam van een nutriënt of andere stof)
Deze claim wordt gebruikt als het product een bepaalde stof bevat waarvoor geen specifieke voorwaarden zijn vastgelegd naast de algemene voorwaarden. Dat betekent dat de aan- of afwezigheid van de stof een bewezen heilzaam effect moet hebben en dit volgens algemeen aanvaarde wetenschappelijke gegevens.

Verhoogd gehalte aan ...
Hier bevat het product minimaal een aanzienlijke hoeveelheid, zoals vastgelegd in de Europese regelgeving. Het gehalte is bovendien minstens 30 % hoger dan dat van een vergelijkbaar product (uitgezonderd mineralen en vitamines).

Verlaagd gehalte aan ...
Deze claim geldt als het gehalte minstens 30 % lager is dan dat van een vergelijkbaar product (uitgezonderd mineralen en vitamines).

Light
Een product is ‘light’ als het gehalte minstens 30 % lager is dan dat van een vergelijkbaar product. De fabrikant moet ook aanduiden op welk aspect dit van toepassing is (meestal gaat het om kcal, vet of suikers).

Van nature/natuurlijk ...
Deze claim mag gebruikt worden als het product van nature aan bepaalde voedingsclaims voldoet, bvb. ‘melk is van nature rijk aan calcium’.

Bron van Omega 3-vetzuren
Deze claim is enkel toegestaan als een product per 100 g en per 100 kcal ten minste 0,3 g alfa-linoleenzuur (ALA) of ten minste 40 mg eigosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) samen bevat.

Rijk aan Omega 3-vetzuren
Hier moet het product per 100 g en per 100 kcal ten minste 0,6 g alfa-linoleenzuur (ALA) of ten minste 80 mg eigosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) samen bevatten.

Rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten
Minimaal 45 % van de aanwezige vetzuren komt van enkelvoudig onverzadigde vetten, op voorwaarde dat die meer dan 20 % van de energie van het product leveren.

Rijk aan meervoudige onverzadigde vetten
Deze claim geldt voor producten waarbij minstens 45 % van de aanwezige vetzuren komt van meervoudig onverzadigde vetten, op voorwaarde dat die meer dan 20 % van de energie van het product leveren.

Rijk aan onverzadigde vetten
Hier gaat het om producten waarbij minstens 70 % van de aanwezige vetzuren komt van onverzadigde vetten, op voorwaarde dat die meer dan 20 % van de energie van het product leveren.