Wat staat er allemaal op mijn verpakking?
Ingrediënten

De lijst met ingrediënten is een van de belangrijkste items op een verpakking. Je vindt er alle ingrediënten die in het product zitten. Het ingrediënt dat het meest in het product voorkomt, staat op de eerste plaats. Daarna volgen de andere ingrediënten in dalende volgorde.
Allergenen
Allergenen zijn stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Zitten ze in een product, dan zie je ze vetgedrukt staan in de ingrediëntenlijst. Colruyt Group somt de aanwezige allergenen ook op aan het einde van de ingrediëntenlijst, met daaropvolgend de mogelijke allergenensporen. Zo zie je in één oogopslag of een product geschikt is voor jou of niet.
Er zijn 14 wettelijk vastgelegde allergenen die op een verpakking vermeld kunnen worden: gluten, schaaldieren, eieren, vis, pinda, soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesam, lupine, weekdieren en sulfiet.
E-nummers

Additieven of E-nummers zijn toegevoegde stoffen die het product smakelijker, langer houdbaar of aantrekkelijker maken. We vermelden ze telkens op dezelfde manier: eerst de functie en daarna tussen haakjes het E-nummer, bv. kleurstof (E161).
Ook zoetstoffen zijn additieven. Als een product zoetstoffen bevat, dan schrijven we niet het E-nummer, maar de naam van de zoetstof. Veel mensen vinden het immers belangrijk om te weten welke soort zoetstof een product bevat.
Voedingswaardetabel

Sinds begin 2017 is het wettelijk verplicht om op de verpakking van de meeste producten een voedingswaardevermelding te doen. Dit betekent dat je informatie meegeeft over de aanwezigheid van energie en bepaalde voedingsstoffen per 100 g of ml van een bepaald product.
Deze verplichte vermelding omvat:
- Energetische waarde (in kilocalorieën (kcal) en kilojoule (kJ))
- Hoeveelheid vetten (waarvan verzadigde vetzuren), koolhydraten (waarvan suikers), eiwitten en zout.
Colruyt Group voegt daar ook altijd de hoeveelheid vezels aan toe.
Afhankelijk van het type product kan een voedingswaardetabel ook uitgebreid worden met de hoeveelheid polyolen, omega 3, vitamines of mineralen.
Per portie
Naast voedingswaarden per 100 g (of ml) proberen we ook zo vaak mogelijk de waarden per portie toe te voegen aan de tabel. De portie is de consumptie-eenheid of de voor dagelijkse consumptie aanbevolen hoeveelheid van een product. Ze wordt uitgedrukt in gram en % RI of Referentie-Inname. De grootte van de portie wordt bepaald door onze diëtistes. Vermeld je voedingswaarden per portie, dan moet je ook meegeven hoeveel porties een product bevat.
Als je 150 g aardappelkroketten eet, dan heb je 1 portie op. Zo’n portie bevat 36 g suikers, wat neerkomt op 14 % van de koolhydraten die we dagelijks mogen eten.
Vooraan op de verpakking wordt de energiewaarde van een product (per 100 g/ml en per portie) beknopt en duidelijk weergegeven. Zo zie je onmiddellijk hoeveel kcal een portie kroketten bevat.
Bereiding of gebruik

Hier krijg je informatie over hoe je het gerecht kan bereiden of tips over hoe je het product kan gebruiken.
Bewaring

Hier vind je informatie over de manier waarop je het product moet bewaren. Voor de bewaarvoorschriften zal je altijd een verwijzing vinden naar de houdbaarheidsdatum.
In de koelkast of diepvries
Wanneer je het product in de koelkast moet bewaren, zal dit zo op de verpakking staan. Bij verse producten zoals charcuterie wordt er ook een maximumtemperatuur bij vermeld. Ook bij diepgevroren producten zie je een maximale bewaartemperatuur op de verpakking staan.
Na openen...
Sommige producten bewaren lang, maar eens ze geopend zijn, bederven ze relatief snel. Dan staat er op de verpakking aangegeven hoe lang je het product nog kan bewaren nadat het geopend is. Zo staat er op het vers sinaasappelsap van Boni Selection: na openen nog 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Gewicht

Het nettogewicht van producten moet verplicht op de verpakking staan. Dit gewicht wordt uitgedrukt in (kilo)gram of bij vloeibare voedingsmiddelen in liter.
Uitgelekt gewicht
Sommige producten zitten in een vloeistof (bijvoorbeeld maïs, fruitcocktail, Weense worstjes enz.). Bij die producten wordt ook het uitgelekte gewicht vermeld. Zo ken je precies de hoeveelheid product die in de verpakking zit.
Het symbool

Op sommige verpakkingen zie je bij het gewicht de letter e staan. Dit komt van het Engelse woord 'estimate' (= ongeveer, schatting) en betekent dat het werkelijke gewicht bij dat product iets hoger of iets lager kan liggen dan wat op de verpakking staat.
Houdbaarheidsdatum
Op de verpakking staat steeds een houdbaarheidsdatum. Zolang de verpakking niet open is, kan je het product bewaren tot deze datum.
Tenminste houdbaar tot...
Op de verpakking staat 'tenminste houdbaar tot': je vindt een jaartal, een maand en eventueel ook een dag. Na die datum is het niet aangewezen om het product nog te gebruiken.
Te gebruiken tot...
Deze aanduiding wordt gebruikt voor verse voedingsmiddelen die gevoeliger zijn voor bederf en dus minder lang houdbaar zijn (bv. kant-en-klare maaltijden, verse zuivelproducten, vlees, vis en salades).
Houdbaarheid bij invriezen of openen
Wanneer je een product zelf invriest, geldt de houdbaarheidsdatum niet meer. Het product is dan langer houdbaar dan er op de verpakking vermeld staat. Na het ontdooien moet het product wel meteen verbruikt worden en mag je het niet opnieuw invriezen.
Wanneer een verpakking geopend wordt, vervalt ook de houdbaarheidsdatum. Meestal staat op de verpakking aangegeven hoe lang het product na openen nog houdbaar is.
De streepjescode

De streepjescode of barcode dient onder andere om een goed en gedetailleerd kasticket te kunnen opmaken. Wanneer je producten aan de kassa gescand worden, verschijnt alle nodige info automatisch op het kasticket (bv. de productnaam, het aantal, de prijs ...).
Colruyt Group wijzigt ook de barcode telkens de verpakking inhoudelijk wijzigt. Verandert de ingrediëntenlijst, of worden er allergenensporen toegevoegd, dan plaatsen we een nieuwe barcode op de verpakking. Zo weten we exact welke producten in de winkels liggen en welke productinformatie de correcte is.
Het lotnummer
Een lotnummer moet verplicht op de verpakking staan om een product te kunnen traceren. Het lotnummer bestaat meestal uit een aantal cijfers en/of letters. Vaak dient de houdbaarheidsdatum als lotnummer.