Evenwichtige voeding
De voedingsdriehoek
Om gezond en duurzaam te eten geef je best de voorkeur aan plantaardige voedingsmiddelen die weinig of niet bewerkt zijn: groenten, fruit, peulvruchten, volle granen… Zij bieden het meeste gezondheidsvoordeel. Dierlijke voedingsmiddelen, zoals kaas en vlees, moeten niet volledig van het menu geschrapt worden, kleine(re) porties volstaan. Bij Colruyt Group maken we daarom gebruik van de voedingsdriehoek. Deze driehoek werd ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven en is eigenlijk de oude actieve voedingsdriehoek die op zijn kop werd gezet. De meest gezonde en duurzame voeding staat nu dus bovenaan en springt zo meteen in het oog. Bepaalde soorten voedsel bieden vanuit nutritioneel standpunt geen meerwaarde, integendeel zelfs, en werden uit de driehoek verwijderd.

Evenwichtige producten
Om bij te dragen aan een evenwichtiger voedingspatroon bij onze klanten, nemen we de samenstelling van onze eigenmerkproducten regelmatig onder de loep. Waar nodig wordt de receptuur verbeterd, zonder dat de producten inboeten aan smaak. We kijken daarbij vooral naar het gebruik van suikers, verzadigde vetten en natrium. We vergelijken het product ook met andere soortgelijke producten en meten de samenstelling af aan de referentiewaarden die officiële organisaties vooropstellen.

Minder zout
Omdat een gemiddeld voedingspatroon meestal te veel zout bevat, streven we naar een lager zoutgehalte in onze producten. Daarvoor gebruiken we verschillende technieken, zodat jij het verschil niet proeft. We voegen geen smaakversterkers of kaliumchloride toe, maar bijvoorbeeld wel kruiden, aroma’s en gistextracten.

Gezondere vetten
Vetten zijn een belangrijke bron voor energie en vormen een onmisbare isolatielaag. Je hebt ze dus nodig, maar je kan er best slim mee omspringen en verzadigde vetten vermijden. Daarom vervangen we, waar technisch mogelijk, vetten met een hoog gehalte aan verzadigde vetten (zoals palm- of kokosolie) door een andere plantaardige olie.

Smaak voorop
Evenwichtig samengestelde producten zijn belangrijk, maar we willen ook dat onze producten lekker zijn en blijven. Daarom overleggen we steeds met onze voedingsdeskundigen, de kwaliteitsverantwoordelijke, de aankoper en de leverancier hoe we een product kunnen verbeteren zonder aan smaak in te boeten.

Allergenen
Allergenen zijn die stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken en door sommige mensen absoluut vermeden moeten worden. Er zijn 14 allergenen waarvan de wet verplicht dat ze, als ze in een product zitten, met opvallende typografie in de ingrediëntenlijst worden weergegeven. Het gaat om gluten, schaaldieren, eieren, vis, pinda, soja, melk (inclusief lactose), noten, selderij, mosterd, sesam, lupine, weekdieren en sulfiet.
Wij kiezen ervoor om deze stoffen in de ingrediëntenlijst in het vet te zetten.
Om het jou extra makkelijk te maken, herhalen we op onze verpakkingen de aanwezige allergenen aan het einde van de ingrediëntenlijst. Op de website kan je de allergenen makkelijk herkennen aan de pictogrammen die we gebruiken.
Hoewel dat niet verplicht is, vermelden we ook de allergenen die mogelijks in een product kunnen zitten, de allergenensporen. Het allergeen is in dat geval geen ingrediënt van het voedingsmiddel, maar er kunnen toch minuscule deeltjes van de stof in aanwezig zijn. Zo ben jij altijd voldoende geïnformeerd.