Dierenwelzijn

Dierenwelzijn is voor Colruyt Group erg belangrijk. Onze inspanningen voor dierenwelzijn op een rijtje: ontdek hoe we duurzaam ondernemen in de praktijk brengen.

Producten met respect voor dierenwelzijn

Bij Colruyt Group besteden we specifiek aandacht aan dierenwelzijn. We hanteren daarbij een aantal strikte principes, zowel voor dieren die gekweekt worden voor directe consumptie, als voor dieren die voeding produceren (zoals eieren) en dieren waarvan er non-food gemaakt wordt (zoals zeemvellen).

Controle over de hele lijn

Bij de productie van dieren voor consumptie controleren onafhankelijke certificatie-instellingen het hele ketenproces, van kweken, over opgroeien en transport tot slachten. Het vlees bij Colruyt Group is gegarandeerd afkomstig van dieren die verdoofd geslacht werden.

Onze leveranciers mogen enkel dierlijke bijproducten uit de vleesindustrie gebruiken. Er mogen dus geen dieren gedood worden enkel en alleen om ze te verwerken in non-food. Ook wordt geen enkel dier levend gevild of geplukt.

Antibiotica

Colruyt Group pleit al jaren voor een verantwoord en voorzichtig gebruik van geneesmiddelen. Aan de dierenkwekers die ons vlees leveren, vragen we om antibiotica op een correcte manier te gebruiken. Dat wil zeggen dat ze deze geneesmiddelen niet preventief mogen toedienen, maar enkel aan zieke dieren mogen geven. Op het juiste moment en in de juiste dosis.

Enkel scharrel- of eieren met vrije uitloop

Sinds 2005 verkoopt Colruyt Group geen verse eieren meer uit legbatterijen. Eind 2012 beslisten we om voor onze huismerken enkel nog eieren te gebruiken van kippen uit scharrelstallen of met vrije uitloop. Momenteel is dat voor meer dan 99 % van de producten het geval.

Scharrelkippen leven in grote stallen. Kippen met vrije uitloop mogen ook naar buiten.

Geen bedreigde diersoorten

Colruyt Group verkoopt geen vis van bedreigde vissoorten. Ook voor producten uit de niet-voeding gebruiken we nooit dieren waarvan het voortbestaan bedreigd is.

Konijnen

98 % van ons konijnenvlees is Belgisch. Om de transporttijden beperkt te houden, werkt Colruyt Group enkel nog met Belgische kwekers. Sinds 2014 verkopen we bovendien enkel nog vlees van konijnen uit parksystemen. Daar hebben de dieren meer ruimte en kunnen ze comfortabel rusten. Ze krijgen ook zuiver drinkwater, hooi en ander knaagmateriaal.

Varkens

De lokale kwekers waarmee we samenwerken, hebben veel aandacht voor het welzijn van hun dieren. We vragen aan onze varkenshouders om, samen met hun dierenarts, een bedrijfsgezondheidsplan op te maken. Want vlees van varkens met minder stress is malser, sappiger en mooier van kleur. We verkopen bovendien geen vlees van gecastreerde biggen.

Paarden

Al ons paardenvlees komt van paarden die in de Europese Unie geboren zijn. Zo zijn we er zeker van dat het voldoet aan de Europese richtlijnen voor dierenwelzijn. Het verse paardenvlees is afkomstig van paarden die de laatste 3 maanden in België of de buurlanden Nederland, Luxemburg, Frankrijk of Duitsland verbleven. Het transport van deze dieren mag bovendien maximaal 8 uur duren.